1. SUDOKU PRVENSTVO HRVATSKE ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE (Vodice, 2021.)

U subotu, 4.12.2021 je u Vodicama održana završna razina natjecanja prvenstva Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole, u organizaciji Hrvatske Mense i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

Plasman na završno natjecanje izborilo je 80 najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola, temeljem rezultata sa školskog (4780 natjecatelja), odnosno regionalnog natjecanja (665 natjecatelja).

Ovo nije prvo takvo natjecanje; naime, splitski mensaši su za iste uzraste već sedam godina uspješno organizirali otvoreno prvenstvo Splita, uz sudjelovanje brojnih natjecatelja iz raznih dijelova Hrvatske. Obzirom da je i u drugim sredinama iskazan veliki interes za ovim natjecanjem, pokrenuli smo projekt Sudoku prvenstvo Hrvatske. Cilj ovog projekta je traženje mladih logičkih talenata za nastupe na svjetskim prvenstvima u sudoku (World Sudoku Championships) i logici (World Puzzle Championships). Spomenimo da su hrvatski juniori (do 18 godina) već imali nastupe na posljednja 3 svjetska prvenstva održana u Senecu (Slovačka, 2017.), Pragu (Češka, 2018.) i Kirchhaimu (Njemačka 2019.), a na dva posljednja Lijepa naša je imala i četveročlani tim juniora. Nažalost, zbog svjetske pandemije protekle dvije godine nije odražavan svjetski skup logičara, kojem je domaćin trebao biti Shanghai (Kina).

Natjecanje je organizirano u tri razine: školsko, regionalno i državno prvenstvo, i u tri kategorije: Bistrići (I.-IV. razred OŠ), Kadeti (V.-VIII. razred OŠ) i Juniori (I.-IV. Razred SŠ). Na školskom natjecanju prijavljeno je oko 5700 natjecatelja, no pandemija je učinila svoje i 23.X. je u 321 osnovnoj školi nastupilo 3864 učenika, od čega 1281 bistrića u 127 i 2565 kadeta u 244 škole, dok je u 98 srednjih škola nastupilo 916 juniora.

Ponajbolji iz škola ostvarili su pravo nastupa na regionalnom natjecanju, koja su se trebala održati u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu 13.XI., ali zbog mjera Stožera civilne zaštite, morali smo odustati od te ideje. No, da projekt ne propadne, odlučismo da se regionalno natjecanje održi po školama, na koje je pravo nastupa ostvarilo 743 natjecatelja. No zbog izolacije pojedinaca njih 78 je propustilo ovogodišnje natjecanje i nastupilo je 665 natjecatelja iz 278 škola, od čega 180 juniora iz 60 škola, 284 kadeta iz 136 škola i 201 bistrić iz 82 škole.

Za Bistiće je regionalna razina bilo završno natjecanje, a prema zbirnoj redosljednici najbolji su bili: 1. Melany Magdić (4.r. OŠ Vladimir Nazor, Duga Resa - 337), 2. Natan Milat (4.r. OŠ Izidor Kršnjavi, Zagreb - 329) i 3. Marin Šarić (4.r. OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split - 308 bodova). Od 82 škole, njih 52 su imale ekipe od 2 ili 3 člana, a poredak je: 1. OŠ Žnjan-Pazdigrad, Split (681), 2. OŠ Manuš, Split (629) i 3. OŠ Vladimir Nazor, Čepin (613 bodova).

Po četrdeset kadeta i juniora Hrvatske prema pravilma natjecanja ostvarilo je pravo nastupa na državnom natjecanju, koje se održalo 4. prosinca 2021 u Hotelu Olympia u Vodicama. Okupljanje je počelo dan ranije, kad je pristiglo 78 natjecatelja sa 49 mentora. Petak je bio rezerviran za logičku radionicu, u kojoj su učesnici imali priliku rješavati razne logičke slagalice, a navečer je održan pub kviz. Nastupilo je 13 ekipa, a u pripetavanju slavonske Kulenove seke su bile bolje od Istrijana, dok su treći bili Splićani Antonio i MIOC.

Draž nastupa na državnom natjecanju propustili su jedan kadet i jedan junior (izolacija), a ista sudbina je zadesila voditelja projekta i autora zadataka Sinišu Hrgu iz Kaštela. Ipak natjecanjem su uspješno koordinirali hrvatski logički reprezentativaci Katarina Cvenić (Zagreb) i Luka Pavičić (Split), Antonela Czwyk iz splitske podružnice AZOO, uz informatičku podršku Katarine Sablić te desetak volontera i mentora, koji su pomogli pri ispravljanju zadataka.

Sudoku zadaci su raspoređeni u 4 cjeline: brzinac, klasika, varijacije i matematika, s kojima su se prvi u koštac uhvatili osmoškolci, da bi dobili poredak najboljih Kadeta: 1. Iva Rabar (7.r. OŠ Vidikovac, Pula - 519), 2. Fran Marčec (6.r. V. OŠ Varaždin - 429) i 3. Ida Mikulin (8.r. OŠ Lučko - 219 bodova). U ekipnom natjecanju nastupile su 4 ekipe: 1. OŠ Brestje, Sesvete (1281), 2. OŠ Kamen-Šine, Split (954), 3. OŠ Čavle (907) i 4. OŠ Viktor Car Emin, Donji Andrijevci (504 boda - samo 3 člana).

Poslije podne su nastupili srednjoškolci, kojima su zadaci malo otežani u odnosu na kadete, a plasman najboljih Juniora je bio: 1. Tina Bratim (2.r. III. Gimnazija Split - 548), 2. Magdalena Mihalić (4.r. Gimnazija Karlovac - 484) i 3. Anja Vađić (4.r. XV. Gimnazija Zagreb - 469 bodova). U ekipnom natjecanju su također nastupile 4 ekipe uz sljedeći plasman: 1. III. Gimnazija Split (1658), 2. XV. Gimnazija Zagreb (1488), 3. Gimnazija i strukovna škola Juraj Dobrila, Pazin (1254) i 4. SŠ Marko Marulić, Slatina (774 boda - samo 3 člana). Pobjeda Tine Bratim iz Žrnovnice nije iznenađenje, obzirom da već ima dva juniorska nastupa na svjetkom prvenstvu.

Učesnici su napustili Vodice s lijepim utiscima i riječima pohvale na organizaciju i zadatke, sa željom i iščekivanjem da se ovo natjecanje ponovi sljedeće godine.

Natjecanje su nagradama i donacijama podržali: Element d.o.o., enigmatski časopis Logo, enigmatski časopis Feniks, TZ Vodice, Grad Vodice, Splitsko-dalmatinska županija, Zagrebačka županija i Projektni tim e-Škole pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, na čemu im od srca zahvaljujemo.