On-line "IQ testovi"

Vjerojatno ste i sami primijetili oglase (posebice google add) koji pozivaju na ispunjavanje IQ testova. Nazivaju ih najboljima, savršenima, evropskima a u posljednje vrijeme nažalost i Mensinin. Iako nema pouzdanog podatka utječu li takvi testovi na posječenost testiranja inteligencije u organizaciji Hrvatske Mense, neke nas stvari uznemiruju.

Možda  to zaista i je test inteligencije, sumnjam naime da je netko inteligentan u stanju poslati SMS koji tereti njegov račun za 40 kn, kako bi dobio rezultat on-line testa, a isto može dobiti besplatno na puno lokacija na webu. Ipak nakon rasprave na IBD listi koju sam inicirao, iskristaliziralo se nekoliko stvari o kojima bih vas želio obavijestiti.

  • na sam termin "iq test" Mensa ne polaže nikakva prava, pa isto ne može ni sprečavati.
  • u kontaktima s priređivačima testa, Praškim poduzećem (nažalost u izradi tog testa glavnu je ulogu igrao bivši Mensaš), nije se uspjelo ishoditi postavljanje diskleimera koji kaže da test nema nikakve veze s Mensom.
  • Google je potpuno nekooperativan prema zahtjevima za uklanjanje oglasa koji riječima i linkovima dovode potrošače u zabludu, čak i s puno jačim brandovima od Mensinog. Štoviše, Evropski sud ih je privremenim presudama podržao u tom stavu u sličnim parnicama.
  • jedan od razloga što se članstvo u Mensi više vrednuje od članstva u on-line baziranim IQ-udrugama je upravo taj što se članski status temelji na vrhunskom rezultatu ostvarenom na standardiziranom testu, koji se koristi i u profesionalnim i/ili kliničkim testiranjima, pod nadzorom psihologa.

Zaključak je da će Mensa, ne odričući se prava na pokretanje pravnih akcija za zaštitu imena, na svojim novim web-stranicama (koje su u beta fazi) uz ogradu od tih testova objaviti besplatni on-line test (naravno kao test za vježbu). Dodatni je izazov pozicionirati taj test dovoljno visoko na tražilice.

Na kraju malo o našim aktivnostima. Kako samostalno ne možemo poduzimati pravne akcije, a "naš" test je visoko na tražilicama hr google, objaviti ćemo priopćenje u kojem se ograđujemo od "on-line" testova, objašnjavamo zašto se isti ne priznaju za stjecanje članskog statusa, te u naš web ugraditi i neke od probnih testova drugih nacionalnih Mensi koji su nam ponuđeni.