Ponovno krećemo s besplatnim predavanjima u Mensi! 🙂

Adresa je Ulica grada Vukovara 58, datum je 14.9. (petak), počinjemo u 18 sati. Predavačica nam dolazi s PBF-a, opis predavanja je ispod, a Mensa će se pobrinuti za nešto sokova i grickalica. I nećemo se buniti ako nešto čokoladno donesete i sami. 🙂

Sve što jedemo i pijemo ima određenu energetsku i nutritivnu vrijednost. Energija, nutritivna vrijednost, hranjive tvari su informacije koje su dostupne na nutritivnim deklaracijama hrane i pića.

Što su glavni izvori energije u hrani i piću te kako se izračuna energija koja je dostupna na deklaraciji i kako se bez deklaracije može izračunati energetska i nutritivna vrijednost onoga što se konzumira – biti će pojašnjeno kroz predavanje, kao i sljedeće:
(i) što će definirati je li neki energetsko-nutritivni unos obrok ili međuobrok te
(ii) kako izračunati dnevni energetski unos i
(iii) što u nizu prehrambenih preporuka znače pojmovi namirnice „niske“ i „visoke“ nutritivne gustoće.

Predavanje će biti popraćeno slikovitim primjerima i dostupnim informacijama na internetu i to za sve one koji žele proširiti svoje znanje, izračunati svoj dnevni energetski unos ili broj kilokalorija u torti pečenoj za svoju obitelj i/ili prijatelje. Svi koje zanima što jedu, što im daje snagu, a što im možda uzrokuje umor, a imaju od 7 do 97 godina, dobro su došli.

O predavaču:

Jasenka Gajdoš Kljusurić zaposlena je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao redoviti profesor. Bavi se modeliranjem i optimiranjem u nutricionizmu i prehrambenoj tehnologiji.