Tijekom prethodnog vikenda provedeno je ispitivanje stavova članica i članova Hrvatske Mense povodom štrajka prosvjetnih radnika koji traje već mjesec dana. Odgovore na anonimni upitnik dalo je 210 članica i članova, dakle ispitivanje je provedeno na uzorku od četvrtine članova Hrvatske Mense.

Čak 66% članova Hrvatske Mense potpuno ili uglavnom podržava štrajk prosvjetnih radnika dok 29% članova štrajk potpuno ili uglavnom ne podržava.

Na pitanje koga smatraju odgovornim jer štrajk traje već mjesec dana, 52% članova Hrvatske Mense smatra da je Premijer potpuno ili uglavnom odgovoran, 26% ih podjednako odgovornima drži Premijera i sindikate, 19% članova misli kako su potpuno ili uglavnom odgovorni sindikati, a 3% ne zna ili nema stav.

Članovi Mense iskazali su svoj stav i o smjeru u kojem bi trebalo riješiti trenutnu situaciju pa 60% članova Hrvatske Mense smatra kako treba postići kompromis bliži zahtjevima sindikata ili da Vlada u potpunosti treba prihvatiti zahtjeve sindikata dok 19% članova Hrvatske Mense smatra da bi postignuti kompromis trebao biti bliži ponudi Vlade u trenutku ispitivanja mišljenja ili da bi sindikati trebali u potpunosti prihvatiti ponudu Vlade. Zanimljivo, 18% članova Mense je potpuno svejedno kako će se situacija riješiti i samo žele da se dogovor postigne i prestane raditi šteta, a 3% članova Mense nema stav o ovom pitanju.

Na pitanje o generalnom stavu prema sindikatima neovisno o temi štrajka 41% članova Hrvatske Mense sindikate doživljava uglavnom negativno ili vrlo negativno, 31% sindikate doživljava uglavnom pozitivno ili vrlo pozitivno, a 28% članova Hrvatske Mense o sindikatima nema ni pozitivan ni negativan stav.

Kada ih se pita o generalnom stavu o Vladi Andreja Plenkovića neovisno o temi štrajka, čak 71% članova Hrvatske Mense izrazilo je uglavnom negativan ili vrlo negativan stav o Vladi Andreja Plenkovića. S druge strane 10% članova Hrvatske Mense ima uglavnom pozitivan ili vrlo pozitivan stav, a 19% članova Hrvatske Mense nema ni pozitivan ni negativan stav o Vladi Andreja Plenkovića.

Izneseni stavovi i mišljenja nisu stavovi Hrvatske Mense, već stavovi punopravnih članova koji su sudjelovali u provedenom istraživanju.